Make-up is een ondergewaardeerde kunstvorm. Had Picasso iets minder een eikel geweest, en iets meer een MUA, de galerijen hadden er helemaal anders uitgezien. De beide hebben wel veel gemeen: penselen, pigmenten, en het er makkelijker laten uitzien dan het is. Voor zij die graag met kleurtjes werken maar moeite hebben zelf de vorm te bepalen, is er altijd Schilderen op Nummer. In de make-upwereld vertaalt zich dat dan naar YouTube-tutorials kijken en eventueel eens een lepel op je oog zetten om ervoor te zorgen dat je winged eyeliner de juiste bochten volgt. Maar voor zij die zelfs niet binnen de lijntjes kunnen kleuren en/of ter plaatse een paniekaanval krijgen bij de woorden beauty blender: welkom bij make-up voor dutsen. 

Zoals je al kon afleiden uit deze inleiding, ben ik de duts. Al jarenlang worstel ik met oogpotloden en ben ik een beetje bang van de perfect gemaquilleerde vrouwen in felverlichte winkels. Ik heb het nog nooit aangedurfd een palette van iets te kopen en ik heb de drie borstels die ik bezit en ongegeneerd door elkaar gebruik nog nooit gewassen. Dat is misschien niet dutserig, maar gewoon vies. Ik ga daar iets aan doen. Snel. Ik bedoel, niet vandaag, want ik heb daar nu eens compleet en volledig geen zin in, maar snel genoeg.

Herken je je volledig in dit profiel en heb je tegen beter weten in de hoop op een perfecte look niet opgegeven? Hier zijn enkele tips waar je mee kan werken:

  1. Koop producten in potjes die je met je vingers kan aanbrengen. Ik weet niet of dat mag, maar ik doe het toch en het ziet er altijd nog oké uit. Anderzijds heb ik ook sowieso net met een mascaraborsteltje in mijn oog geprikt, en bekijk ik het resultaat door wazige, betraande ogen. Ik ga ervan uit dat dat geen verschil maakt.
  2. Houdbaarheidsdata zijn zowel een richtlijn als een uitdaging. Naar het schijnt moet je mascara elke zes maand vervangen, maar dat doet toch geen mens? Alsook, wie kan zich dat permitteren? Mij lijkt het een leugen verspreid door de Maybelline-lobby. Anderzijds is het ook goed om te weten hoeveel mascara de fabrikanten vinden dat je aan je wimpers moet smeren. Een hele tube gebruiken op zes maanden = twaalf lagen per dag. Ik zeg: ga voor zoveel lagen tot je in je oog prikt en de boel weer om zeep is. Werk af met wat speeksel op een wattenstaafje en klaar.
  3. Vloeibare eyeliner is voor professionals. Blijf. Ervan. Weg. Koop liever een potlood, dan maakt het al wat minder uit. Is het dan nog steeds scheef, ongelijk of uitgelopen? Breid je kleerkast uit met wat merchandising van obscure punkbands en zo was ineens die veeg zwarte kohl onder je oog volledig de bedoeling.

Voilà, dit was de eerste Make-up tips voor Dutsen. Ik zou willen zeggen dat er zeker nog meer komen, maar daar moet ik eens goed over nadenken. Dit zijn echt àlle tips die ik heb. Misschien nog eentje extra: geef je vrienden eens een MUA-cursus cadeau voor hun verjaardag, dan kunnen zij je bedanken door volgende keer je façade wat op te fleuren. Anderzijds heb je ook helemaal geen make-up nodig, dus doe vooral wat je zelf wil. Het gaat niet om wat je draagt, het gaat om hoe je het draagt. Dus als je mij de volgende keer ziet met ongelijke eyeliner en een rechterooglid dat opvallend harder blinkt dan het linker-, weet dat ik dat dan echt en volledig zo gepland had, of dat ik toch ga doen alsof.